长沙市主语广告办公室 Changsha Leading Advertise Office

项目地点: 湖南省长沙市雨花区

项目类型: 办公空间

项目面积: 480 m2

设计团队:自由思考

设计期:2016年11-12月

施工期:2017年1-4月

混凝土灯具设计:本土创造

长凳&艺术装置设计:不造

摄影:巴松杨

撰文:刘嘉淇

Yuhua District: Changsha, Hunan, China

Element:Office

Building Area:480 m2

Design Brand: Infinity Mind

Design Period:November-December,2016

Construction Period:January-April,2017

Concrete Lighting Design: BENTU

Bench & Art Installation Design: BUZAO

Photograph: Ba Songyang

Text: Holiday Lau

现代商业流动变迁速度之快,人们对办公空间的投入上较之以前更为实在。体现在空间设计上,就是设计需求的精准细化。而对于广告公司而言,办公空间不只是一个处理事务的有形场所,更是一个孕育可能性,激发创造力,没有边界的精神场域。

With the rapid change of modern commerce, people are much more devote in taking care of their office space than before. Reflected in the design of space, it requires precise refinement of design. An office space is not only an actual space to run affairs but also a spiritual arena where possibilities are incubated.

如何破旧立新,将极致的创新力具象到有形空间中?击破思维的墙,让有形的界限消失。该项目中,从材料、配饰、空间三个方面探讨它的可能性。

How to bring something imaginary into reality? Breakthrough the stereotypes and let the brainstorm goes! We will reach our hands from aspects of material, accessories and space to explore within the project.

材料上,整个项目仅用四种常见、低廉的工地材料:轻质水泥砖、竹模板、中空阳光板以及木质夹板,完成空间建构。

With regards to material, there are only 4 kinds of material consisted in the project: Lightweight concrete, bamboo templates, polycarbonate hollow sheet and plywood.

竹模板作为建筑常用材料。室内入口长廊利用竹模板耐磨性、硬度及肌理及来构建,狭长、安静、充满想象空间,给予进入办公空间个体一场精神上的洗礼;轻质水泥砖直接外用,裸露水泥低调粗犷的质感,与原建筑墙面形成色调统一,又不同工艺呈现出的有趣对比;中空阳光板和木质夹板通过工艺细节上精良制作,增强材料使用的新锐感。


Though bamboo as an ordinary material is applied at the entrance, its durability and texture made it excellent when making up a room that is tranquil and full of imagination. It is a spiritual baptism for someone passes through. Lightweight concrete is applied on facades showing its primitive texture, united with the original wall and showed interesting comparison in different crafts. polycarbonate hollow sheets and plywood brought up edgy sense by refined details.

配饰上,电镀不锈钢及黑洞石产品点缀空间。电镀工艺产生的鲜亮色彩与空间低沉的主色调形成强烈视觉对比,增强体验感。


As to accessories and space, the room is embellished by electroplated steel and volcanic rocks products. Intense visual contradistinction between lustre and overcast colour tone within the space deepens our impression.

空间上,直接保留原建筑单元墙体,以轻质砖分割功能区和过道。通道门洞的形成以人工凿破轻质砖墙的最直接方式呈现,在完整保留了碎砖截面的同时,强化空间的未完成感及可能性。


Original building unit walls are retained and functional areas are separated by lightweight concrete bricks. Doorways are simply chiseled walls and broken bricks are laid there without further discarding. The 'incomplete process' strengthens the sense of possibility within the room.

办公空间不仅是处理工作事务的有形场所,更是一个孕育可能性,激发创造力,没有边界的 精神场域。


An office space is not only an actual space to run affairs but also a spiritual arena where possibilities are incubated.